Kennis | TRC Advocaten

Alles wat u moet weten over de geboorteaangifte

Geschreven door Amina Šabanović | 21-mrt-2024 14:30:00

Als uw kind is geboren, dan is het van belang dat uw kind tijdig in Nederland wordt ingeschreven. Het zorgt ervoor dat uw kind officieel erkend wordt als burger van het land en toegang heeft tot verschillende rechten en voorzieningen. Hieronder wordt beschreven hoe u aan de overheid kenbaar moet maken dat uw kind geboren is.

 

Geboorteaangifte

De belangrijkste stap is het doen van een geboorteaangifte. Dit moet binnen drie dagen na de geboorte van uw kind gebeuren bij de gemeente waar het kind geboren is. De geboortedag zelf telt dan niet mee.

Het gevolg van een te late inschrijving kan zijn dat het Openbaar Ministerie u een boete oplegt voor een niet tijdige geboorteaangifte.

Indien in beeld, zijn de vader of de duomoeder verplicht om (tijdig) een geboorteaangifte te doen. De moeder uit wie het kind geboren is mag een geboorteaangifte doen, maar dit is net verplicht. In sommige gevallen is het voor de ouders niet mogelijk om een geboorteaangifte te doen. In dat geval kunnen ook de navolgende personen een geboorteaangifte doen:

  • Een persoon die bij de geboorte aanwezig was;
  • De eigenaar van het huis waar het kind geboren is;
  • Een medewerker van de instelling waar het kind geboren is.

 

Akte van erkenning

Bij de geboorteaangifte worden de persoonlijke gegevens van het kind, zoals de naam, geboortedatum en geboorteplaats, vastgelegd. Mocht er sprake zijn van een erkenning voor de geboorte van een kind, dan is van belang dat u de akte van erkenning meeneemt zodat dit in de geboorteaangifte geregistreerd kan worden.
Binnen 4 weken na de geboorteaangifte ontvangt u van de gemeente waar uw kind staat ingeschreven een Burgerservicenummer (BSN) voor uw kind.

 

Conclusie

Het inschrijven van een kind als Nederlandse burger is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het kind volledig wordt erkend en toegang heeft tot verschillende rechten en voorzieningen. Door tijdig een geboorteaangifte te doen voorkomt u dat u een boete krijgt en zorgt u ervoor dat de gegevens van uw kind correct zijn. Het is altijd aanbevolen om contact op te nemen met uw lokale gemeente voor specifieke informatie en vereisten met betrekking tot het inschrijvingsproces.

 

VRAGEN?

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog, neem dan gerust contact op met één van onze specialisten uit team Familierecht.

Meer informatie kunt u vinden in ons kennisdossier Legally Pregnant.