Het indexeringspercentage 2024 is bekend

De indexering

Betaalt of ontvangt u maandelijks kinderalimentatie en/of partneralimentatie? Let dan op! De hoogte van kinderalimentatie en partneralimentatie wordt jaarlijks door de Minister van Rechtsbescherming geïndexeerd.

Het indexeringspercentage is voor het jaar 2024 vastgesteld op 6,2 %. Deze indexering geldt van rechtswege voor alle alimentaties. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen alimentatie die door de rechter is vastgesteld of alimentatie die door partijen in onderling overleg is afgesproken. U hoeft géén rekening te houden met de indexering indien de rechter in zijn uitspraak uitdrukkelijk heeft bepaald dat de alimentatie niet geïndexeerd zal worden of wanner de wettelijke indexering bij overeenkomst is uitgesloten.

 

Waarom wordt er geïndexeerd?

Jaarlijks stijgen de salarissen alsook de kosten voor levensonderhoud. Dit is ook de reden dat de alimentatieverplichting onderhevig is aan een jaarlijkse indexering.

 

Wat verandert er voor u?

Bent u alimentatieplichtig (u betaalt alimentatie), dan zult u vanaf 1 januari 2024 6,2% meer moeten betalen dan in 2023. Voor de alimentatiegerechtigde (u ontvangt alimentatie) zal het betekenen dat het maandelijkse bedrag dat u aan alimentatie ontvangt hoger wordt.

 

Vragen?

Heeft u vragen over de jaarlijkse indexering of wilt u de alimentatie laten (her)berekenen? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten

Edward Plass

Edward Plass

31 oktober 2023

Edward Plass

Arrow

HEEFT U VRAGEN OF BENT U OP ZOEK NAAR JURIDISCH ADVIES?

Laat hieronder uw gegevens achter en geef aan wat uw vraag is. U wordt dan zo spoedig mogelijk geholpen door een van onze specialisten.

trc-advocaten-website016

Speciaal voor ondernemers en de mens erachter

Samenwerken; niet vóór u maar mét u

Eerlijk advies van onze specialisten