Hoe lang moet u nog partneralimentatie betalen?
De duur van de alimentatieverplichting tussen ex-partners na echtscheiding of na verbreking geregistreerd partnerschap, is per 1 januari 2020 gewijzigd. Deze wijziging heeft geen terugwerkende kracht en is van toepassing indien het verzoekschrift echtscheiding ná 1 januari 2020 is ingediend.
Tot de wijziging was de duur van de alimentatieverplichting eenvoudig vast te stellen. Er waren drie mogelijkheden:
- maximaal 12 jaar voor een huwelijk met kinderen;
- maximaal 12 jaar voor een huwelijk zonder kinderen als het huwelijk langer duurde dan 5 jaar;
- net zolang als het huwelijk duurde bij een huwelijk korter dan 5 jaar zonder kinderen.
Eerlijk, kort en simpel
De termijn van 12 jaar was al langer onderhevig aan kritiek. De initiatiefnemers voor de nieuwe wet wilden de partneralimentatie eerlijker, simpeler en korter maken.
"Eerlijker en korter" is gelukt, maar is de wet ook "simpeler"? De volgende termijnen zijn nu van toepassing:
- gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar;
- wanneer er uit het huwelijk kinderen zijn, jonger dan 12 jaar, dan kan de alimentatiegerechtigde aanspraak maken op partneralimentatie tot het jongste kind 12 jaar wordt;
- indien het huwelijk minstens 15 jaar heeft geduurd en kan de alimentatiegerechtigde binnen 10 jaar aanspraak maken op de AOW, dan loopt de partneralimentatie tot het moment dat de AOW in gaat;
- 50-plussers die langer dan 15 jaar getrouwd zijn, komen 10 jaar lang in aanmerking voor partneralimentatie.
Niet erg overzichtelijk dus.
Stroommodel
De vFAS (Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators) heeft de termijnen daarom in een handig stroommodel verwerkt.
Overigens kan een wijziging in het inkomen, opnieuw gaan samenwonen etc. ook aanleiding zijn om de alimentatie te stoppen dan wel te verlagen of te verhogen.
Vragen?
Neem contact op met een van de specialisten van TRC Advocaten indien u vragen heeft over alimentatie of andere familierecht kwesties.