Hoe regel ik als aandeelhouder zeggenschap met een externe directeur?

U wilt als aandeelhouder een externe directeur aanstellen. Waar let u op?
De vier aandachtspunten rondom zeggenschap.

 

Stel. U bent aandeelhouder van een familiebedrijf. U wilt het wat rustiger aan gaan doen en de nieuwe generatie is nog niet geheel klaar om het roer over te nemen. Een externe directeur biedt uitkomst, maar kan ook koppijn bezorgen als zaken rondom zeggenschap niet goed geregeld zijn. In deze blog vier aandachtspunten om in acht te nemen.


Kansen en risico’s

Zodra opvolging niet direct binnen uw familie kan komen, betekent dit niet meteen het einde van het familiebedrijf. Steeds vaker wordt, zeker als de nieuwe generatie nog niet geheel op stoom is, uitgekeken naar een externe bestuurder. Dit betekent veelal een frisse wind en een professional aan boord die de gewenste kwaliteit kan leveren om verdere groei te realiseren. In het geval dat opvolging binnen de familie, om wat voor reden dan ook, uiteindelijk uitblijft kan een externe directeur, mits voorzien van de juiste kwaliteiten, het bedrijf klaarstomen voor een fusie of overname.

Allemaal top, alleen handelt een directeur vanuit het belang van het bedrijf, waar u ook rekening houdt met het familiebelang. U wilt wellicht niet dat het authentieke karakter van uw onderneming verloren gaat, evenmin de lange termijnvisie. U denkt immers voor de nieuwe generatie. Kortom, het is spannend om zaken uit handen te geven. Uiteraard behoudt u wel graag zeggenschap en betrokkenheid. Hoe regelt u dat?

 

Zeggenschap regelen

Zeggenschap kan op diverse manieren worden geregeld. Niet alleen via aandeelhouderschap, maar ook een Stichting Administratiekantoor (STAK) of door familieleden zitting te laten nemen in de Raad van Commissarissen (RvC). Ongeveer de helft van de familiebedrijven kiest voor een RvC, waarbij plaats is voor zowel externe personen als familieleden.


De vier aandachtspunten rondom zeggenschap:

  1. Directeur met ervaring met familiebedrijven
    Het is geen must, maar is het is aan te raden op zoek te gaan naar een kandidaat voor de functie van directeur die ervaring heeft met familiebedrijven en de bijbehorende emoties en belangen begrijpt. Dit scheelt heel wat uitleg en frustraties.

  2. Screenen van bestaande contracten en overeenkomsten
    Laat bestaande contracten en overeenkomsten zoals statuten en aandeelhoudersovereenkomsten checken door een juridisch adviseur. Door hem of haar in de haarvaten van uw bedrijf te laten kijken en in te laten zien wat de onderlinge verhoudingen zijn, bepaalt u samen waar u bedrijf nu staat. 

  3. Samenwerken aan een nieuwe structuur
    Zodra een externe bestuurder wordt aangetrokken gaat er van alles spelen. De vraag rondom zeggenschap bij een externe bestuurder staat niet op zich. Ineens krijgt u te maken met belangen van de andere aandeelhouders (familieleden) en de verwachtingen die eenieder heeft bij de nieuwe directeur. Maar denk ook aan de situaties die kunnen ontstaan als een familielid wel kinderen heeft en de ander niet.  

    Laat u en uw familieleden hierin bijstaan door een juridische professional. Die kan de juiste vragen stellen om alle verwachtingen over de directeur en zeggenschap boven tafel te krijgen en intern consensus te bereiken. Verschillende aandeelhouders hebben gewoonweg verschillende wensen. Ook als het gaat om de rol, zeggenschap en verantwoordelijkheden van de nieuwe directeur. Deze uitkomsten gelden als basis om verdere acties te bepalen en daar invulling aan te geven. Gaat u voor aandeelhouderschap, een Stichting Administratiekantoor (STAK) of een de Raad van Commissarissen (RvC), alles kan, maar zorg dat het onderbouwd is.

  4. Juridische vastlegging
    Voordehand liggend, ik weet het, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: kom niet alleen mondeling tot consensus, maar ook schriftelijk. Er bestaat geen standaardcontract voor dit type omstandigheden. Dit is een situatie waarin u moet zoeken naar een middenweg die voor iedereen goed voelt. We zien dat het soms 70 jaar goed gaat binnen een familiebedrijf, totdat een externe wordt aangetrokken. Dus, voorkom gedoe door met elkaar in overleg te gaan. Zoek samen naar de beste mogelijkheid en leg dit vast. Dan profiteert u van de vele kansen die een externe directeur u kan bieden.
Ruud van der Linden

Ruud van der Linden

18 juni 2019

Ruud van der Linden

Arrow

HEEFT U VRAGEN OF BENT U OP ZOEK NAAR JURIDISCH ADVIES?

Laat hieronder uw gegevens achter en geef aan wat uw vraag is. U wordt dan zo spoedig mogelijk geholpen door een van onze specialisten.

trc-advocaten-website016

Speciaal voor ondernemers en de mens erachter

Samenwerken; niet vóór u maar mét u

Eerlijk advies van onze specialisten