Moeder mee op huwelijksreis reden voor scheiding?

Een Italiaanse vrouw vroeg na 1,5 maand huwelijk alweer de echtscheiding aan, omdat haar man zijn moeder werkelijk overal mee naar toe nam. Kun je ook in Nederland zo snel scheiden?

Kort geleden kwam er een opmerkelijk bericht in het nieuws. Een Italiaanse vrouw vroeg na 1,5 maand huwelijk alweer de echtscheiding aan, omdat haar man zijn moeder werkelijk overal mee naar toe nam. De man en de vrouw trouwden op 11 december 2010 en op 13 december 2010 vertrokken zij op huwelijksreis naar het romantische Parijs. Op het vliegveld naar Rome stond er voor de vrouw een verrassing te wachten. Haar schoonmoeder kwam niet naar het vliegveld om het nieuwbakken bruidspaar uit te zwaaien, maar tot ontsteltenis van de vrouw zei de schoonmoeder doodleuk dat ze mee op reis ging. Ondanks protesten van de vrouw wilde ook de man per se dat zijn moeder meeging.
 
Ook tijdens de kerstvakantie was de schoonmoeder dag en nacht bij het stel aanwezig. Dit werd voor de vrouw teveel en zij trok kort daarop weer bij haar ouders in, waarna ze snel een echtscheidingsverzoek indiende. Als reden voor de scheiding gaf de vrouw op dat de overdreven emotionele band tussen de man en zijn moeder een gezonde echtelijke verbinding in de weg staat.

De vraag is of in Nederland een echtscheiding na zo’n kort huwelijk mogelijk is. Indien het voorgaande een Nederlandse kwestie zou betreffen, zou de vrouw bij de rechter moeten stellen dat het huwelijk duurzaam is ontwricht. Indien de man dit niet vindt, dient de vrouw deze duurzame ontwrichting aan te tonen. Zij moet dan aannemelijk maken dat de samenleving ondraaglijk is geworden en dat een kans op herstel van de behoorlijke echtelijke verhouding niet meer mogelijk is. Dat in het hiervoor genoemde geval maar de vraag. Doorgaans vindt een rechtbank de enkele stelling van één van de verzoekende partijen dat een huwelijk duurzaam is ontwricht echter al wel voldoende om aan te nemen dat het huwelijk duurzaam is ontwricht.

Evelien Geerings

Evelien Geerings

15 februari 2011

Evelien Geerings

Arrow

HEEFT U VRAGEN OF BENT U OP ZOEK NAAR JURIDISCH ADVIES?

Laat hieronder uw gegevens achter en geef aan wat uw vraag is. U wordt dan zo spoedig mogelijk geholpen door een van onze specialisten.

trc-advocaten-website016

Speciaal voor ondernemers en de mens erachter

Samenwerken; niet vóór u maar mét u

Eerlijk advies van onze specialisten