Zondagsrust

Op 20 januari 2021 heeft de gemeenteraad van de gemeente Tiel het bestemmingsplan “Buitengebied–Streeckerij De Betuwe” vastgesteld. Hiermee wordt attractiepark Streeckerij De Betuwe mogelijk gemaakt met educatieve activiteiten, vermaak en speelfaciliteiten rondom de thema’s fruit en de Betuwe. Verder mogen horeca-, retail- en parkeervoorzieningen worden gerealiseerd.

De Nederlandse Vereniging ter bevordering van de Zondagsrust en Zondagsheiliging kan zich niet verenigen met dit plan en gaat in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Oordeel van de Afdeling

Naast gronden van beroep die onder andere zien op bezoekersaantallen, die volgens de stichting te behoudend zijn ingeschat, verkeersbewegingen en gevolgen voor het milieu, die alle de eindstreep niet halen, is er ook bezwaar tegen opening van het park gedurende zeven dagen per week. Volgens de vereniging is de zondag niet bedoeld voor recreatie en educatie en bestaan er principiële bezwaren tegen opening op zondag. Er zou ook geen noodzaak bestaan voor opening op zondag.

Ook deze grond blijkt niet succesvol te zijn. Volgens de Afdeling is deugdelijk gemotiveerd dat er geen sprake is van een eventuele belemmering van de zondagsrust. Het park ligt op ruime afstand van de omliggende woningen, in de omgeving bevindt zich geen kerk, zelfstandige feesten en evenementen zijn niet toegestaan en uit akoestisch onderzoek is gebleken dat ten aanzien van de geluidsbelasting op woningen wordt voldaan aan de normen.

Het park mag aldus zeven dagen per weken open.

Mark van den Hoff

Mark van den Hoff

4 augustus 2022

Mark van den Hoff

Arrow

Meer uitgelichte zaken

Massa is kassa?

Arrow

Dwangsom voor 'lachgaskoning' terecht?

Arrow

Alternatief nieuwbouw Geldrop

Arrow

Ontheffing Parkeerverbod Oude Kerkstraat Tilburg

Arrow

HEEFT U VRAGEN OF BENT U OP ZOEK NAAR JURIDISCH ADVIES?

Laat hieronder uw gegevens achter en geef aan wat uw vraag is. U wordt dan zo spoedig mogelijk geholpen door een van onze specialisten.

trc-advocaten-website016

Speciaal voor ondernemers en de mens erachter

Samenwerken; niet vóór u maar mét u

Eerlijk advies van onze specialisten