In de wereld van fusies en overnames is vertrouwelijkheid een van de meest waardevolle valuta's. Bij de start van een verkoopproces (oriëntatiefase) wordt gewoonlijk geheimhouding afgesproken omdat gevoelige (bedrijfs)informatie zal worden gedeeld. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze informatie niet in verkeerde handen valt? Hier komt de geheimhoudingsovereenkomst, ook wel bekend als de Non-Disclosure Agreement (NDA), in het spel.
Een NDA is een document dat één of meer partijen verplicht om vertrouwelijke informatie geheim te houden. Een NDA kan eenzijdig of wederkerig zijn. In de overnamepraktijk worden NDA’s veelal eenzijdig ingericht ter bescherming van de belangen van de verkoper. De NDA is een onmisbaar instrument en fungeert als een juridische barrière om ervoor te zorgen dat vertrouwelijke gegevens niet in verkeerde handen vallen.
Een goede NDA moet zorgvuldig worden opgesteld om de belangen te beschermen en tegelijkertijd duidelijke richtlijnen te bieden over welke informatie als vertrouwelijk wordt beschouwd en hoe deze moet worden behandeld. Bij het opstellen van een NDA dient allereerst een keuze gemaakt te worden over de algemene opzet daarvan: welk recht is van toepassing en welke partij(en) verplicht(en) zich tot geheimhouding?
Los van de voornoemde (voor)vragen bevat een NDA bij overnametrajecten veelal regelingen over de volgende onderwerpen:
De specifieke inhoud van een NDA kan variëren op basis van de complexiteit van de transactie en de onderhandelingskracht van de betrokken partijen. Hoewel in de oriëntatiefase van een overnametraject vaak een gestandaardiseerde model NDA door partijen uit de kast wordt gehaald, dient ervoor gezorgd te worden dat het contract aansluit op de werkelijkheid. Een NDA waarborgt de vertrouwelijkheid van gevoelige informatie en is een onmisbare stap voor het voorkomen van vervelende verrassingen.
Heeft u een NDA nodig of wilt u een NDA laten beoordelen? Neem dan gerust contact op met ons M&A team.