Kennis | TRC Advocaten

Herstructurering? Hoe pak ik dat aan?

Geschreven door Corné Uitdehaag | 5-dec-2023 12:43:34

Dit jaar zien we een opmerkelijke toename in het aantal bedrijven dat failliet gaat. Dat heeft met name banken wat voorzichtiger gemaakt bij het verstrekken van leningen. Ze zijn niet alleen terughoudender als het gaat om het geven van nieuwe leningen, maar trekken ook bestaande kredietlijnen in wanneer ze twijfels hebben over de stabiliteit van een bedrijf. Dit doen ze om hun eigen financiële risico's te beperken. Het gevolg hiervan is dat bedrijven in de problemen kunnen komen als ze niet langer in staat zijn geld te lenen om hun dagelijkse activiteiten te financieren. In deze situaties kan herstructurering van het bedrijf een uitweg bieden.

 

Overlevingskansen vergroten

Een bedrijf dat zijn overlevingskansen wil vergroten, heeft verschillende opties voor herstructurering. Een van deze opties is het aanpassen van de manier waarop het bedrijf opereert, zoals het verkopen van delen van het bedrijf die niet goed presteren en zich richten op de kernactiviteiten die winstgevend zijn.

Een andere mogelijkheid is financiële herstructurering, waarbij de financiële gezondheid van het bedrijf wordt versterkt zonder ingrijpende veranderingen in de dagelijkse gang van zaken.

 

Financiële herstructurering

Bij financiële herstructurering kan gedacht worden aan het aanpassen van financieringsregelingen, het efficiënter beheren van openstaande facturen, het verbeteren van de samenwerking met leveranciers, het optimaliseren van betalingen en zelfs het gebruik maken van factoring. Het is ook verstandig om bestaande contracten te herzien om te zien of ze moeten worden aangepast aan veranderende marktomstandigheden. Daarnaast kunnen maatregelen zoals het analyseren van het personeelsbestand, het samenvoegen van afdelingen of het uitbesteden van bepaalde taken helpen bij een succesvolle herstructurering.

 

Juridische overwegingen

Naast deze financiële aspecten zijn er ook juridische overwegingen bij herstructureringen. Het is essentieel dat herstructureringen op juridisch correcte wijze worden uitgevoerd; er moet rekening worden gehouden met mogelijke juridische geschillen. Deze geschillen kunnen gericht zijn tegen degenen die beslissingen nemen binnen het bedrijf. Ook bestaat het risico van geschillen wegens oneerlijke behandeling van schuldeisers.

 

Doorstart na faillissement

Soms is een faillissement onvermijdelijk, ondanks alle inspanningen. In dergelijke gevallen kan een doorstart een nieuwe kans bieden, niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor het personeel, de schuldeisers en de leveranciers. Het proces van een doorstart na een faillissement is complex, maar met de juiste aanpak kan er een realistische tweede kans ontstaan.

 

Wet homologatie onderhands akkoord

Met de invoering van de WHOA (Wet homologatie onderhands akkoord) zijn er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor herstructurering. Ondernemingen in financiële problemen krijgen nu de gelegenheid om schulden te herstructureren zonder meteen failliet te gaan. Dit kan gebeuren door een akkoord voor te stellen aan een deel van de schuldeisers. Het herstructureren van schulden via een WHOA-traject kan het bedrijf weer perspectief bieden en een faillissement voorkomen. Het is ook mogelijk om een gecontroleerde afwikkeling van een bedrijf te realiseren met behulp van de WHOA.

 

TRC biedt ondersteuning

Bij TRC Advocaten kunnen we u helpen beoordelen of herstructurering een goede optie is voor uw bedrijf en hoe dit het beste kan worden aangepakt. We bieden ondersteuning bij het begrijpen van de oorzaken van financiële problemen en bij het aandragen van oplossingen. Als u zich afvraagt of herstructurering en/of de WHOA wellicht een oplossing kan bieden voor de schulden van uw onderneming, zullen we dit onderzoeken.

We staan klaar om u door deze uitdagende tijden te begeleiden.