Niet melden van een bedrijfsongeval; bestuurder aansprakelijk?

Kan een (voormalig) bestuurder persoonlijk aansprakelijk gehouden worden voor het niet (tijdig) melden van een bedrijfsongeval bij de verzekeraar? Het antwoord daarop is volgens een recente uitspraak van de Rechtbank Overijssel: “Ja”.

Waarover ging de zaak?

Een werknemer was sinds 2001 in dienst van een bouwbedrijf. In november 20214 loopt werknemer bij een ongeval ernstig letsel op. In juni 2015 heeft de werknemer zijn werkgever aansprakelijk gesteld voor de door hem geleden schade. Door het bouwbedrijf is niet gereageerd op de aansprakelijkstelling, noch is de verzekeraar geïnformeerd door de werkgever. De gemachtigde van werknemer heeft telefonisch contact gezocht met (bestuurder van) werkgever en nogmaals aangedrongen op een melding bij de verzekeraar. Ook daarna is geen melding gedaan. 

Niet veel later is het bouwbedrijf failliet verklaard. 
In april 2016 laat de verzekeraar weten dat de dekking van de polis per 1 januari 2016 is komen te vervallen vanwege het uitblijven van betalingen. Eventuele schadeclaims zouden om die reden ook niet meer worden vergoed. 

In augustus 2016 meldt de curator het ongeval alsnog bij de verzekeraar. Deze weigert echter dekking te verlenen omdat de melding van het ongeval niet tijdens de geldigheidsduur van de verzekering is gedaan. 

 

Verklaring voor recht

Werknemer heeft na deze afwijzing de werkgever persoonlijk aansprakelijk gesteld. Opnieuw wordt niet gereageerd. Werknemer vordert in de procedure een verklaring voor recht dat de werkgever aansprakelijk is vanwege een hem te maken ernstig persoonlijk verwijt. 

 

Werkgeversaansprakelijkheid

De rechtbank oordeelt allereerst dat voldoende vaststaat dat de werkgever niet heeft voldaan aan zijn stelplicht ten aanzien van het voldoen aan zijn zorgplicht. Voorts stelt de rechtbank vast dat het bouwbedrijf in ieder geval tot 1 januari 2016 over een verzekering beschikte en dat de werkgever ondanks herhaalde verzoeken daartoe het ongeval niet heeft gemeld.  

Er is dus sprake van werkgeversaansprakelijkheid. De werkgever is echter failliet dus dat zal de werknemer waarschijnlijk niet helpen. Om die reden heeft de werknemer de bestuurder van het bouwbedrijf aansprakelijk gesteld.

De rechtbank oordeelt dat het niet melden van het ongeval door de werkgever aan de bestuurder kan worden verweten. Dat de (bestuurder van) werkgever er voor heeft gekozen het ongeval niet te melden, wordt de bestuurder aangerekend.

De rechtbank oordeelt -onder verwijzing naar jurisprudentie- (Hoge Raad 8 december 2006) dat een bestuurder aansprakelijk kan zijn indien de bestuurder

  1. namens de vennootschap heeft gehandeld dan wel
  2. heeft bewerkstelligd of toegelaten dat de vennootschap haar wettelijke of contractuele verplichtingen niet nakomt

 

Ernstig persoonlijk verwijt bestuurder

De rechtbank oordeelt dat in dit geval het niet melden van het ongeval bij de verzekeraar door de vennootschap een ernstig persoonlijk verwijt van de bestuurder oplevert. Daarbij rekent de rechtbank het de bestuurder aan dat deze zonder daarvoor een verklaring te kunnen geven en ondanks herhaalde verzoeken geen melding heeft gedaan bij de verzekeraar, hetgeen een simpele handeling is.

Naar het oordeel van de rechtbank dient het veronachtzamen van zijn taak als bestuurder om het bouwbedrijf verantwoordelijkheid te laten nemen voor de gevolgen van het ongeval en het nalaten van een eenvoudige handeling als het melden van een ongeval te worden gekwalificeerd als onbehoorlijke taakvervulling.

Dat geldt te meer nu het nalaten mogelijk grote financiële consequenties heeft voor de werknemer. Zou tijdig melding zijn gedaan, dan zou de schade van de werknemer zeer waarschijnlijk onder de dekking van de verzekering zijn gevallen. En zou de schade van de werknemer door de verzekeraar zijn vergoed. 

De bestuurder wordt dus persoonlijk aansprakelijk gehouden voor de schade van de werknemer. 

 

Wees gewaarschuwd!

Wees dus gewaarschuwd en maak altijd melding bij de verzekeraar van een ongeval ter voorkoming van persoonlijke aansprakelijkheid. 

 

Vragen?

Heeft u vragen over bestuurdersaansprakelijkheid? Neem contact op met een van onze specialisten en voorkom problemen achteraf. 

Ingrid van den Broek

Ingrid van den Broek

3 oktober 2023

Ingrid van den Broek

Arrow

HEEFT U VRAGEN OF BENT U OP ZOEK NAAR JURIDISCH ADVIES?

Laat hieronder uw gegevens achter en geef aan wat uw vraag is. U wordt dan zo spoedig mogelijk geholpen door een van onze specialisten.

trc-advocaten-website016

Speciaal voor ondernemers en de mens erachter

Samenwerken; niet vóór u maar mét u

Eerlijk advies van onze specialisten