Coronavirus themadossier: Coronavirus leidt tot uitzonderlijke maatregelen en oplossingen voor rechtbanken

Het coronavirus raakt ook de rechtspraak en heeft ertoe geleid dat rechtbanken zijn gesloten. Hierdoor worden er geen openbare zittingen gehouden. Bovendien worden uitspraken niet meer op zitting openbaar gemaakt. De laatste stand van zaken leest u hier.

corona-themadossier-uitzonderlijke-situaties-rechtbank-social

 

In een uitspraak van 7 april jl. van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ECLI:NL:RVS:2020:992) is geoordeeld dat de uitbraak van het coronavirus ook in Nederland heeft geleid tot uitzonderlijke maatregelen en oplossingen. Zo zijn de gebouwen van de rechtbank met ingang van 17 maart 2020 gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Door die sluiting kunnen in deze gebouwen geen openbaarmakingszittingen worden gehouden die voor eenieder vrij toegankelijk zijn.

De Afdeling heeft daarom geoordeeld dat rechtbanken tijdens de coronacrisis mogen afzien van het houden van zittingen, waarop zij uitspraken in het openbaar uitspreken.

Ook mogen de rechtbanken tijdelijk afzien van het horen van vreemdelingen, als dat praktisch en technisch niet kan. Maar dat mag geen automatisme zijn. De Afdeling benadrukt dat het hier gaat om een tijdelijk aangepaste werkwijze en niet om een manier van werken die na de coronacrisis kan worden voortgezet.

Hoewel deze uitspraak is gedaan in een vreemdelingenbewaringszaak heeft de Afdeling bepaald dat deze uitspraak ook betekenis heeft voor andere bestuursrechtelijke uitspraken die in deze uitzonderlijke periode worden gedaan.

 

CORONAVIRUS THEMADOSSIER

Wij hebben een pagina speciaal ingericht voor het coronavirus met de laatste juridische updates omtrent het coronavirus en onze werkwijze in deze tijden. Bekijk deze hier.

Mark van den Hoff

Mark van den Hoff

Mark van den Hoff

Arrow

HEEFT U VRAGEN OF BENT U OP ZOEK NAAR JURIDISCH ADVIES?

Laat hieronder uw gegevens achter en geef aan wat uw vraag is. U wordt dan zo spoedig mogelijk geholpen door een van onze specialisten.

trc-advocaten-website016

Speciaal voor ondernemers en de mens erachter

Samenwerken; niet vóór u maar mét u

Eerlijk advies van onze specialisten