Coronavirus themadossier: Een greep uit de laatste ontwikkelingen

De ontwikkelingen rondom het coronavirus volgen zich in rap tempo op. Wat viel mij de afgelopen dagen op? De vijf meest opvallende gebeurtenissen deel ik hieronder met u.

Corona-themadossier-vijf-ontwikkelingen-blog

 

#1: Advocaten onder ‘vitale beroepen’

Inmiddels vallen ook advocaten onder “vitale beroepen”. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de Nederlandse Orde van Advocaten laten weten, dat rechtshandhaving moet worden gezien als onderdeel van de categorie “noodzakelijke overheidsprocessen”.

 

#2: Maatregel ZZP-ers

De maatregel die minister Wouter Koolmees zou uitwerken voor de ZZP’ers gaat langer duren dan verwacht. De minister zegt nog enkele weken nodig te hebben. Dit betreft de maatregel voor de ZZP’er om zijn of haar inkomen aan te vullen tot bijstandsniveau. Te hopen is dat deze maatregel toch nog tijdig ingaat. Het aantal landelijke aanvragen hiervoor is inmiddels zeer hoog. We praten over enkele duizenden. De aanvragen hiervoor moeten bij de gemeente worden ingediend.

 

#3: Instructierecht

Werkgevers kunnen gebruikmaken van het instructierecht als medewerkers afwezig zijn als gevolg van de coronarichtlijnen. Dit betekent dat een werkgever zijn werknemers, gelet op de overheidsrichtlijnen, instructies kan geven. Waar moet u dan aan denken? Bijvoorbeeld de instructie om over de dag heen wat meer gespreid te werken. Of wellicht het werk verspreiden over zes in plaats van vijf werkdagen, zodat er minder persoonlijke contacten op de werkvloer plaatsvinden. Daarmee kan een organisatie bereiken dat de arbeidsproductiviteit niet volledig stilvalt, met alle consequenties van dien.


#4: Beroep op overmacht

En in het kader van een eventueel beroep op overmacht bij niet tijdige (op)levering? Dan kan het - om met succes een beroep te doen op overmacht - wel van belang zijn dat de ondernemer heeft gedaan wat redelijkerwijze mogelijk was.

 

#5: ‘Corona’-gerelateerde faillissementen

De eerste ‘corona’-gerelateerde faillissementen zijn uitgesproken. Advies aan de ondernemer: probeer aan de ‘voorkant’ zoveel mogelijk te regelen. Communiceer met je crediteuren. Probeer zo nodig een crediteurenakkoord te bereiken. Heeft u daar hulp bij nodig of gewoon een sparringpartner? Wij hebben hier ruime ervaring mee en helpen u graag.

 

Coronavirus themadossier

Wij hebben een pagina speciaal ingericht voor het coronavirus met de laatste juridische updates omtrent het coronavirus en onze werkwijze in deze tijden. Bekijk deze hier.

Ruud van der Linden

Ruud van der Linden

Ruud van der Linden

Arrow

HEEFT U VRAGEN OF BENT U OP ZOEK NAAR JURIDISCH ADVIES?

Laat hieronder uw gegevens achter en geef aan wat uw vraag is. U wordt dan zo spoedig mogelijk geholpen door een van onze specialisten.

trc-advocaten-website016

Speciaal voor ondernemers en de mens erachter

Samenwerken; niet vóór u maar mét u

Eerlijk advies van onze specialisten