Wat zijn de wijzigingen in het arbeidsrecht in 2022?

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat brengt op juridisch vlak vaak wijzigingen met zich, zo ook op het gebied van het arbeidsrecht. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

 

Hoogte maximale transitievergoeding

De transitievergoeding kent een maximaal bedrag. In 2021 was dit bedrag maximaal € 84.000,00. Vanaf 1 januari 2022 geldt dat de transitievergoeding maximaal € 86.000,00 bedraagt, dan wel een jaarsalaris indien dit hoger is.

 

Rookverbod

Sinds 2004 hebben werknemers recht op een rookvrije werkplek. Het was wel toegestaan om voor rokende werknemers een rookruimte te creëren. Vanaf 1 januari 2022 zijn rookruimtes op de werkplek niet langer toegestaan. Dit geldt niet alleen voor kantoorpanden, werkplaatsen etc. maar ook voor de bedrijfsauto's (zoals lease- auto's en vrachtwagens) die werknemers gebruiken voor de uitvoering van hun werkzaamheden. Eventueel aanwezige rookruimtes in bedrijfspanden moeten dus gesloten worden.

Het is wel toegestaan buiten het bedrijfspand een rookruimte te hebben. Daarvoor geldt dan wel dat deze niet aan het bedrijfspand vast mag zitten en dat bij het betreden van het pand en binnen geen overlast mag worden ondervonden van de rookruimte.

Houdt u zich niet aan het rookverbod kan dit leiden tot een boete variërend van € 450,00 tot € 4.500,00.

 

Onbelaste thuiswerkvergoeding

Sinds 1 januari 2022 geldt dat werkgevers aan hun thuiswerkende werknemers een onbelaste thuiswerkvergoeding van (maximaal) € 2,00 per dag mogen betalen. Ook als werknemers maar een deel van de dag thuiswerken mag deze vergoeding worden betaald. U mag met uw werknemer afspraken maken over een vaste vergoeding op basis van zijn/haar verwachte thuiswerkdagen per week. In dat geval hoeft niet per werkdag te worden bijgehouden of de werknemer thuis werkte of op kantoor. Pas als er een structurele wijziging plaatsvindt zal de vergoeding moeten worden aangepast.

Het is niet toegestaan op een dag zowel een thuiswerkvergoeding als een reiskostenvergoeding te betalen. Het is of het een of het ander.

 

Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen beide ouders -onder voorwaarden- aanspraak maken op betaald ouderschapsverlof. UWV keert dan voor de eerste negen weken van het ouderschapsverlof, als ze opgenomen worden in het eerste jaar na de geboorte, 50 procent van het loon uit. Dat is toch mooi meegenomen!

Werkgevers kunnen vanaf 2 augustus 2022 de aanvragen indienen bij UWV voor de uitkering voor de werknemers die gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen.

 

Aanstaande wijzigingen

Naast bovenstaande wijzigingen zullen er in de loop van het jaar nog meer wijzigingen plaats gaan vinden. Zo moet voor 1 augustus 2022 de Europese richtlijn Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden worden geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Dit zal onder andere gevolgen hebben voor studiekostenregelingen tussen werkgevers en werknemers. Daarnaast zullen de mogelijkheden om een nevenwerkzaamhedenbeding overeen te komen met werknemers beperkt worden. Hierover infomeren wij u binnenkort in een nieuwe blog!

 

Vragen?

Heeft u vragen over deze wijzigingen? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Wij staan u graag te woord. 

Ingrid van den Broek

Ingrid van den Broek

Ingrid van den Broek

Arrow

HEEFT U VRAGEN OF BENT U OP ZOEK NAAR JURIDISCH ADVIES?

Laat hieronder uw gegevens achter en geef aan wat uw vraag is. U wordt dan zo spoedig mogelijk geholpen door een van onze specialisten.

trc-advocaten-website016

Speciaal voor ondernemers en de mens erachter

Samenwerken; niet vóór u maar mét u

Eerlijk advies van onze specialisten