Coronavirus themadossier: Heeft mijn werknemer recht op loon als hij/zij in quarantaine zit?

Werknemers kunnen als gevolg van de maatregelen van het RIVM gedwongen in quarantaine zitten. In deze blog wordt antwoord gegeven op de vraag of een werknemer recht heeft op loon als hij/zij door de quarantaine geen arbeid (kan) verricht(en).

corona-virus-blog

Geen arbeid, wel loon?

Een werkgever is verplicht om het loon van een werknemer te voldoen als een werknemer de overeengekomen arbeid (gedeeltelijk) niet heeft verricht. Tenzij, let op, het (gedeeltelijk) niet verrichten van de arbeid in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen. Een werknemer verliest dus slechts het recht op zijn loon als hij/zij de arbeid niet heeft verricht om een reden die voor rekening van de werknemer komt. Voorbeelden hiervan zijn onwettig verzuim, te laat komen op het werk en een gevangenisstraf.

 

Heeft een werknemer de overeengekomen arbeid niet verricht omdat hij of zij ziek is? Dan heeft de werknemer gedurende de eerste 104 weken ziekte recht op doorbetaling van (ten minste 70% van) het loon. De hoogte van het loon is afhankelijk van hetgeen werknemer en werkgever hebben afgesproken in de arbeidsovereenkomst.

 

Hoe zit het met loondoorbetaling als mijn werknemer in quarantaine zit?

Werknemers die geen arbeid kunnen verrichten, omdat zij ziek zijn als gevolg van het coronavirus, hebben recht op doorbetaling van (ten minste 70%) van het loon. Zij zijn immers niet in staat om de overeengekomen arbeid te verrichten als gevolg van ziekte.

 

Werknemers die geen corona klachten vertonen (zoals verkouden, hoesten, koorts) kunnen door de maatregelen van het RIVM toch gedwongen in quarantaine zitten, doordat zij bijvoorbeeld een huisgenoot of een familielid hebben die coronapatiënt is. Die werknemers zijn niet ziek: zij kunnen de arbeid immers gewoon verrichten. Door quarantaine is het mogelijk dat zij niet in staat zijn om (gedeeltelijk) werkzaamheden te verrichten, bijvoorbeeld omdat het voor de werknemer niet mogelijk is om thuis te werken. De werknemer verricht in dat geval geen arbeid als gevolg van een maatregel van het RIVM, waar hij/zij zich aan dient te houden. Een dergelijke omstandigheid kan niet voor rekening van een werknemer komen. Conclusie? Een werknemer behoudt dus het recht op loon als hij/zij door quarantaine geen arbeid (kan) verricht(en).

 

Coronavirus themadossier

Wij hebben een pagina speciaal ingericht voor het coronavirus met de laatste juridische updates omtrent het coronavirus en onze werkwijze in deze tijden. Bekijk deze hier.

Bianca van Rijswijk

Bianca van Rijswijk

18 maart 2020

Bianca van Rijswijk

Arrow

HEEFT U VRAGEN OF BENT U OP ZOEK NAAR JURIDISCH ADVIES?

Laat hieronder uw gegevens achter en geef aan wat uw vraag is. U wordt dan zo spoedig mogelijk geholpen door een van onze specialisten.

trc-advocaten-website016

Speciaal voor ondernemers en de mens erachter

Samenwerken; niet vóór u maar mét u

Eerlijk advies van onze specialisten